ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ФОРМУВАННЯ ЕТНОКУЛЬТУРНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ЗДОБУВАЧІВ ПОЧАТКОВОЇ ОСВІТИ

Автор(и)

  • Людмила Миколаївна Московчук Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка, Кам’янець-Подільський, Україна

DOI:

https://doi.org/10.32626/2309-9763.2022-32.156-175

Анотація

У статті визначено й охарактеризовано комплекс педагогічних умов формування етнокультурної компетентності здобувачів початкової освіти. Проаналізовано та розкрито методологічну сутність поняття «педагогічні умови» та стан розробки питання в науковій та методичній літературі. Обґрунтовано вибір та шляхи реалізації педагогічних умов формування етнокультурної компетентності здобувачів початкової освіти у закладах загальної середньої освіти. До педагогічних умов віднесено створення спеціального етнокультурного освітнього осередку (зони) у класній кімнаті; упровадження в освітній процес початкової школи курсів за вибором українознавчого спрямування; реалізацію нетрадиційних принципів і методів у викладанні українознавчих курсів; застосування електронних освітніх ресурсів під час проведення занять із українознавства; активізація позаурочної етнокультурної діяльності молодших школярів.

Перша педагогічна умова передбачає створення спеціального етнокультурного середовища у класній кімнаті, що сприятиме усвідомленню молодшими школярами важливості, необхідності та потреби засвоєння етнокультурних цінностей і формуватиме інтерес до пізнання і переймання етнокультурного досвіду українців.

Другою педагогічною умовою в нашому дослідженні є упровадження в освітній процес початкової школи курсу за вибором з українознавства «Я люблю Україну» (М. Чабайовська та ін.), що спрямований на забезпечення формування громадянина України, його етнокультурних та патріотичних переконань, ставлень і поведінки.

Третьою педагогічною умовою формування етнокультурної компетентності здобувачів початкової освіти обрано реалізацію поряд з традиційними нетрадиційних принципів і методів навчання на заняттях українознавчих курсів.

Четвертою педагогічною умовою є використання на заняттях курсу українознавства візуалізації (електронних освітніх ресурсів), що пов’язано з  психологічними особливостями учнів початкових класів щодо сприймання й засвоєння навчального матеріалу.

П’ята педагогічна умова формування етнокультурної компетентності здобувачів початкової освіти передбачає активізацію позакласної роботи з українознавства, спонукання молодших школярів до науково-дослідної діяльності та участі у Всеукраїнських інтерактивних українознавчих конкурсах.

Біографія автора

Людмила Миколаївна Московчук, Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка, Кам’янець-Подільський

кандидат педагогічних наук, старший викладач кафедри теорії та методик початкової освіти

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-05-26