ПРОФЕСІЙНА ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ МЕНЕДЖЕРІВ ІНДУСТРІЇ ГОСТИННОСТІ В УМОВАХ ДУАЛЬНОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ - Любарець, Владислава Вікторівна; Родінова, Наталія Леонідівна; Левадна, Катерина Юріївна (Педагогічна освіта: теорія і практика, 2020)
У статті розглянуто аспекти професійної підготовки майбутніх менеджерів індустрії гостинності в умовах дуальної форми навчання, що передбачає поєднання навчання в освітньому закладі з періодами виробничої діяльності; викладено певні умови впровадження дуального підходу в освітню систему й суттєві чинники, які визначають характер навчання. Встановлено, що підготовка професійних кадрів для готельного бізнесу має бути орієнтована на нові тенденції політики в готельному бізнесі та потреби професійного співтовариства. Уточнено, що з-поміж основних завдань впровадження дуальної освіти виділяють усунення основних недоліків традиційних форм і методів навчання майбутніх менеджерів індустрії гостинності, подолання розриву між теорією і практикою, підвищення якості підготовки майбутніх фахівців з урахуванням вимог роботодавців у рамках нових організаційних форм навчання. Окреслено особливості впровадження дуальної форми навчання майбутніх менеджерів індустрії гостинності, з-поміж яких виділено можливість для здобувачів освіти водночас навчатися та працювати, черпати знання з двох джерел: із закладу освіти та підприємства. Здобута за дуальною формою навчання освіта орієнтована на практичні знання, набуття всеосяжних базових знань, усвідомлення власного потенціалу через активну участь в освітньому процесі, гарантоване отримання першого робочого місця та коштів під час навчання, скорочення часу адаптації в умовах сучасного ринку праці, отримання на момент завершення навчання стажу роботи, який необхідний для подальшого професійного зростання майбутніх менеджерів індустрії гостинності. Зроблено висновок про те, що дуальна система навчання є успішною моделлю модернізації освіти, яка може бути використана для розв'язання наявних освітніх проблем, зокрема підготовки майбутніх менеджерів індустрії гостинності.