РОЗРОБЛЕННЯ ПРОПЕДЕВТИЧНОГО ІНТЕГРОВАНОГО КУРСУ ЯК СКЛАДНИКА ЦІЛІСНОЇ ПРИРОДНИЧОЇ ОСВІТИ - Засєкіна, Тетяна Миколаївна (Педагогічна освіта: теорія і практика, 2020)
У статті розглядається проблема розроблення пропедевтичного природознавчого курсу як складника шкільної природничої освіти. Актуальність цієї проблеми зумовлена тим, що в Україні розпочато системну реформу загальної середньої освіти. Затверджено нові державні стандарти для початкової та базової освіти третього покоління. Розпочато розроблення освітніх і навчальних програм для 5–9-х класів, у яких закладається предметний зміст. Нами проаналізована інформація із сайтів міністерств, установ і відомств, наукової літератури, публікацій, нормативних та інструктивно-методичних документів із досліджуваної проблеми. Досліджено зарубіжний досвід побудови природничої освіти в Сінгапурі, США, Естонії й Росії. Виявлені певні тенденції. У багатьох країнах світу природнича освіта є цілісною й наскрізною від довкілля до навчання в закладах вищої освіти. Навчальні програми утворюють єдиний комплекс, який містить наскрізні компоненти, інтегровані й тематичні модулі. У програмах зміст навчання описується через очікувані результати навчання. Частина з них спрямована на формування природничо-наукової грамотності, що є центральним елементом оцінювання в міжнародному порівняльному дослідженні PISA, частина – на розвиток операційних навичок виконання наукових досліджень (проєктів), частина – на розвиток особистісних якостей (цінності, наукове мислення, креативність, критичність, ініціативність, робота в команді тощо). Здійснено хронологічний аналіз розвитку системи природничої освіти в Україні. Виявлено, що до цього часу зміст природознавчого курсу в 5–6-х (чи лише в 5-х) класах розглядається відокремлено, як перехідний від початкової школи до предметного вивчення в основній школі, не забезпечуючи водночас неперервності й цілісності природничої освіти. Подальше диференційоване вивчення деяких природничих предметів відтворює класичну логіку предметного змісту без опори на цей пропедевтичний курс. На основі аналізу проблеми формування структури і змісту природничої освіти нами обґрунтовано роль і призначення природознавчого курсу як складника системи природничої освіти. Запропоновано варіанти побудови системи природничої освіти, залежно від ролі й призначення пропедевтичного природничого курсу.