ЗАКЛАД ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ ЯК ПЕДАГОГІЧНА СИСТЕМА Й ОБ'ЄКТ УПРАВЛІННЯ - Поліщук, Світлана Вікторівна (Педагогічна освіта: теорія і практика, 2020)
Досвід і практика свідчать, що зростання рейтингу закладу загальної середньої освіти значною мірою залежить від вдосконалення управління ним. Зважаючи на актуальність обраної теми статті, її автор детально проаналізувала й розкрила суть і зміст закладів загальної середньої освіти як системи й об’єкта управління. Автор обґрунтувала й довела необхідність пошуку нових підходів до управління закладами освіти. На основі опрацьованих наукових джерел і власних спостережень автор проаналізувала тенденції розвитку освіти в Україні, розкрила підходи та шляхи здійснення процесу управління державним навчальними закладами, дослідила соціально-педагогічні умови, які безпосередньо впливають на ефективність управління закладами загальної середньої освіти. Під час аналізу автор використала й обґрунтувала доцільність застосування СТЕП-аналізу, який дає можливість врахувати сильні і слабкі сторони навчального закладу, що безпосередньо впливають на процес управління. Крім цього, в статті привертається увага на необхідність модернізації управління освітніми закладами, яка передбачає запровадження державної громадської моделі, децентралізацію, автономію закладу, демонополізацію та конкуренцію освітніх послуг, орієнтацію на творчий та інноваційний розвиток освіти та ін. Водночас автор підкреслює важливість дотримання певних принципів, на яких базується процес здійснення управління закладами ЗСО. У статті вказується також на доцільність вірного прагматичного застосування підходів до здійснення управління, які забезпечують високоефективну діяльність закладів загальної середньої освіти. Автор статті підкреслює важливість оновлення змісту функцій суб’єктів управління та управлінських дій. Заслуговують на увагу зроблені автором висновки та обґрунтування нею необхідності перспектив подальшого дослідження вдосконалення системи управління закладами загальної середньої освіти, що дасть змогу підвищити їхню конкурентоздатність.