НОВІ АКЦЕНТИ ОСВІТНЬОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ СУЧАСНИХ ЦИВІЛІЗАЦІЙНИХ ВИКЛИКІВ - Гришкова, Раїса Олександрівна (Педагогічна освіта: теорія і практика, 2020)
У статті йдеться про необхідність зміщення акцентів освітньої політики під впливом сучасних перетворень у всіх сферах життя. Освітня політика в Україні змінюється у відповідь на запит суспільства щодо покращення якості вищої освіти для забезпечення конкурентоздатності випускників університетів на ринку праці, зміщення акцентів із підготовки гуманітаріїв та економістів на професійну підготовку інженерів і техніків, урахування регіональної потреби у фахівців певного профілю. Сконцентрувавшись на освітніх парадигмах, у рамках яких відбувається зміщення акцентів, відстоюється ідея гуманістичної парадигми на противагу інноваційній, зважаючи на те, що будь-яка нова парадигма буде інноваційною щодо попередньої. Досліджуються моделі навчання – від традиційної до модернізованої, коли здобувач освіти сам вибудовує індивідуальну траєкторію розвитку, у якій показані його інтереси, мотивація, професійні наміри, самовдосконалення, і він сам готовий нести відповідальність за власні успіхи чи невдачі. Акцентуючи увагу на формуванні індивідуальної траєкторії розвитку студента, авторка доводить, що це дасть змогу підвищити суб’єктивізацію здобувачів вищої освіти й визнання ними необхідності бути готовими до змін у сьогоденних реаліях. Значна увага приділена проблемам дистанційного чи віддаленого навчання, оскільки його неочікуване стрімке поширення, пов’язане із запровадженням карантину, поставило чимало питань, до розв’язання яких вітчизняна система освіти виявилася не зовсім готовою. У висновках авторка наголошує на необхідності вітчизняної системи вищої освіти швидко й адекватно реагувати на постійні зміни й нестабільність нашого життя, зміщуючи освітні акценти в бік роботи зі студентами щодо підвищення їхньої відповідальності за результати учіння й освоєння сучасних технологій навчання.