(untitled) (Педагогічна освіта: теорія і практика, 2024)
У статті проаналізовано сутність поняття «методична компетентність вчителя музичного мистецтва» на основі порівняльного аналізу різних авторських підходів, узагальнення й систематизації при аналізі психолого-педагогічної, методичної літератури та дисертаційних досліджень. Подано погляди сучасних науковців та дослідників щодо розвитку методичної компетентності вчителя. Особливу увагу приділено питанню впливу методичних знань, умінь та навичок на розвиток методичної компетентності сучасного педагога-музиканта. Запропоновано власне трактування поняття «методична компетентність майбутнього вчителя музичного мистецтва», окреслено сучасні вимоги до методичної діяльності майбутнього вчителя музичного мистецтва. Автори вважають, що методична компетентність вчителя музичного мистецтва ‒ це складне інтегративне утворення, що становить поєднання результату методичної підготовки, методичного досвіду та особистісних рис педагога-музиканта. На основі теоретичного аналізу проблеми та вивчення педагогічного досвіду виділено педагогічні умови, які, на думку авторів, є необхідними для ефективного формування методичної компетентності як складової професійного розвитку майбутнього вчителя музичного мистецтва, а саме: надання в освітньому процесі переваги особистісно-суб’єктивному чиннику, що сприяє формуванню самостійних творчих умінь студентів-музикантів та дозволяє максимально наблизити умови навчання до умов майбутньої професійної діяльності; орієнтація студентів на ціннісно-смислове ставлення до педагогічної діяльності, самоосвіту й творчий саморозвиток; надання студентам можливості достатньої варіативності щодо вибору засобів і методів вирішення художньо-виконавських, вербальноінтерпретаційних та творчих завдань, включення їх до дослідницької й проєктувальної роботи.