ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ ДО ВИВЧЕННЯ МУЗИЧНО-ТЕОРЕТИЧНИХ ДИСЦИПЛІН В СИСТЕМІ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА - Теплова, Олена Юріївна; Мозгальова, Наталія Георгіївна; Мартинюк, Анна Анатоліївна (Педагогічна освіта: теорія і практика, 2022)
Стаття розкриває проблему вивчення музично-теоретичних дисциплін, їх значення у процесі навчання майбутніх викладачів музичного мистецтва. Однією із важливих проблем сучасності є модернізація форм і методів їх викладання у вищій школі. Така задача цілком реалізується застосуванням інноваційних методів навчання. Основою професійних якостей музиканта є його практична діяльність, що вимагає належного рівня теоретичної підготовки, а саме знань з теорії та історії музики, сольфеджіо, гармонії, аналізу музичних творів. Їх здобуття є метою музично-теоретичних дисциплін. Доцільними інноваційними формами роботи у курсі перелічених предметів, на нашу думку, є метод проєктів, брейн-ринг, «мозковий штурм» та інші. Не зважаючи на те, що розробка даного питання особливо розповсюджена у шкільній освіті, інноваційні методи навчання є актуальними і для вищої школи. Вони передбачають самостійну роботу студентів, сприяють розвитку професійних, дослідницьких та творчих якостей здобувачів освіти. Також варто відзначити застосування під час занять технічних засобів (аудіо та відео матеріалів, нотних редакторів, програм для написання музики), що є доцільним під час вивчення різних предметів, як музично- теоретичних (теорія музики, сольфеджіо, гармонія), так і музично-історичних (історія музики). Набуті студентами знання та практичні уміння будуть необхідними для власної музично-педагогічної роботи, допоможуть використовувати методи інноваційного навчання у сфері освітньої діяльності. У процесі дослідження постало необхідним застосування наступних методів: синтезу, що дозволяє зрозуміти цілісність інноваційних методів навчання у розмаїтті їх форм, метод порівняння, що здійснює визначення відмінних рис. Узагальнення, як один із методів дослідження, відображує загальні особливості специфіки інноваційного навчання. Їх використання дозволяє розкрити зміст інноваційних форму сфері педагогіко-мистецької діяльності, який полягає у нестандартних лекційних і практичних заняттях, науковому пошуку матеріалу, використанні комп’ютерних засобів. Не дивлячись на те, що дане питання неодноразово підіймалось в науковій думці, методи інноваційної освіти у контексті предметів музично-теоретичного комплексу і досі залишаються малодослідженими.