СУЧАСНІ МЕТОДИКИ ВИВЧЕННЯ РАДІОТЕХНІЧНИХ ДИСЦИПЛІН НА ВІРТУАЛЬНОМУ ТРЕНАЖЕРНОМУ ОБЛАДНАННІ МАЙБУТНІМИ СУДНОВИМИ МЕХАНІКАМИ - Рижков, Юрій Васильович (Педагогічна освіта: теорія і практика, 2022)
На основі проведеного дослідження практичної підготовки майбутніх бакалаврів суднових механіків з освітньої компоненти «Радіообладнання та радіозв’язок» на тренажерному устаткуванні, автор статті вказує на важливість впровадження в освітній процес підготовки сучасних методів навчання та методичного забезпечення, що має прикладну спрямованість і надає можливості курсантам отримати на тренажерному обладнанні професійний та фаховий досвід, для прийняття оптимальних дій при виконанні конкретного завдання з певної суднової ситуації. Значення методичного забезпечення для відпрацювання практичних навичок та формування професіоналізму курсантів на тренажерному обладнанні доведено на високому науково-педагогічному рівні. Звертається увага на актуальність дослідження тому, що поставлені завдання для курсантів занадто складні через їх недостатній досвід роботи з радіообладнанням, яку вони не можуть оперативно опанувати, а це є складовою їх невпевненості у своїх діях. Крім цього, слід зазначити, що курсант не має уяви, як працює система радіозв’язку на тренажерному устаткуванні. Ключовою проблемою статті є довести ефективність використання тренажерного устаткування із застосуванням в освітньому процесі сучасних методів навчання та методичного забезпечення, що надають можливість більш якісно підходити до вивчення системи зв’язку при організації служби на суднах, своєчасного інформування старшого механіка та екіпажу про очікувані результати роботи і їх впливу на експлуатацію судна, враховуючи особливі зауваження та ввідні дії викладача. Дуже важливим моментом є те, що автор статті обґрунтовує поступову адаптацію курсанта до технічної системи тренажера на кожному з етапів підготовки, при якій спільна робота курсанта та викладача у процесі передачі інформації дозволяє визначити єдиний підхід до методичної системи у комплексі з тренажерним устаткуванням, у центрі якої знаходиться людина, яка виконує свої обов’язки за допомогою технічних засобів. Особлива увага надається забезпеченню надійності і якості виконання професійних дій у розгляді методичного забезпечення, включаючи всю організаційну схему не лише суднової команди, а навіть берегового персоналу, причому обидві організаційні схеми розглядаються у комплексі, а підхід до безпеки робіт формується на рівні компанії морських перевезень. Важливим моментом є те, що автор статті зазначає про необхідність прогнозування виникнення динамічних аспектів роботи екіпажу, що забезпечують як позитивний, так і негативний вплив на ефективність впровадження сучасного методичного забезпечення, яке включає можливість інтерактивного залучення кількох осіб до вирішення завдань проблемної ситуації, чим значно знижує ризик помилкових дій окремого оператора, а також бути підготовленим до роботи у не стандартних ситуаціях. У наданій роботі підкреслюється важливість чіткої організації спільній роботи операторів, під час якої вони опрацьовують наявну інформацію, оцінюють її, а також контролюють чіткість професійних дій команди. Автор констатує, що за цих умов значна кількість операторів сприймає більш інформації, ніж один, а також має більш ефективний обмін теоретичним знанням у процесі роботи на тренажері. Виходячи із змісту статті, автор робить чіткі, науково обґрунтовані висновки та пропонує звернути увагу на розробку методів інтелектуальної обробки потоків даних за використанням ситуаційних віртуальних команд, які об’єднуються викладачем за допомогою розподілених систем радіозв’язку та комунікації, за умови гарантування функціональних властивостей системи, у межах тренажерного устаткування, якість використання якого повністю залежить від фахівців-професіоналів з тренажерної підготовки.