ПРОБЛЕМА ТРУДОВОЇ ПІДГОТОВКИ УЧНІВ СІЛЬСЬКОЇ ШКОЛИ У НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ІВАНА ТКАЧЕНКА - Ковальчук, Геннадій; Присакар, Володимир (Педагогічна освіта: теорія і практика, 2019)
Стаття присвячена проблемі трудової підготовки учнів сільської школи у науково-педагогічній діяльності Івана Ткаченка. На основі аналізу його наукових праць і практичного досвіду розкрито мету, завдання, зміст, організаційні форми і методи трудової підготовки, єдність розумового, морального, естетичного виховання у процесі трудової діяльності. Показано шляхи мотивації школярів та учнівської молоді до праці, організацію навчально-виховної роботи в учнівській виробничій бригаді та інтернаціональному таборі праці і відпочинку, виховні можливості трудових традицій і необхідність творчого застосування педагогічної спадщини І. Ткаченка в сучасних умовах.