ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ФОРМУВАННЯ ЕТНОКУЛЬТУРНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ЗДОБУВАЧІВ ПОЧАТКОВОЇ ОСВІТИ - Московчук, Людмила Миколаївна (Педагогічна освіта: теорія і практика, 2022)
У статті визначено й охарактеризовано комплекс педагогічних умов формування етнокультурної компетентності здобувачів початкової освіти. Проаналізовано та розкрито методологічну сутність поняття «педагогічні умови» та стан розробки питання в науковій та методичній літературі. Обґрунтовано вибір та шляхи реалізації педагогічних умов формування етнокультурної компетентності здобувачів початкової освіти у закладах загальної середньої освіти. До педагогічних умов віднесено створення спеціального етнокультурного освітнього осередку (зони) у класній кімнаті; упровадження в освітній процес початкової школи курсів за вибором українознавчого спрямування; реалізацію нетрадиційних принципів і методів у викладанні українознавчих курсів; застосування електронних освітніх ресурсів під час проведення занять із українознавства; активізація позаурочної етнокультурної діяльності молодших школярів. Перша педагогічна умова передбачає створення спеціального етнокультурного середовища у класній кімнаті, що сприятиме усвідомленню молодшими школярами важливості, необхідності та потреби засвоєння етнокультурних цінностей і формуватиме інтерес до пізнання і переймання етнокультурного досвіду українців. Другою педагогічною умовою в нашому дослідженні є упровадження в освітній процес початкової школи курсу за вибором з українознавства «Я люблю Україну» (М. Чабайовська та ін.), що спрямований на забезпечення формування громадянина України, його етнокультурних та патріотичних переконань, ставлень і поведінки. Третьою педагогічною умовою формування етнокультурної компетентності здобувачів початкової освіти обрано реалізацію поряд з традиційними нетрадиційних принципів і методів навчання на заняттях українознавчих курсів. Четвертою педагогічною умовою є використання на заняттях курсу українознавства візуалізації (електронних освітніх ресурсів), що пов’язано з психологічними особливостями учнів початкових класів щодо сприймання й засвоєння навчального матеріалу. П’ята педагогічна умова формування етнокультурної компетентності здобувачів початкової освіти передбачає активізацію позакласної роботи з українознавства, спонукання молодших школярів до науково-дослідної діяльності та участі у Всеукраїнських інтерактивних українознавчих конкурсах.