ВПЛИВ СУЧАСНИХ МАС-МЕДІА НА ФОРМУВАННЯ МОРАЛЬНИХ ЦІННОСТЕЙ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ (Педагогічна освіта: теорія і практика, 2021)
Проблемність публікації полягає в суттєвому занепаді моральності особистості у сучасному світі, у період технічного прогресу та пропагування матеріальних чеснот людини й нівелювання моральних цінностей. Її вирішенню сприяє врахування педагогами та батьками впливу різних сучасних чинників і засобів у моральному вихованні дітей, зокрема мас-медіа та їх контенту. У Державному стандарті загальносередньої початкової освіти та у Концепції Нової української школи зазначена необхідність формування в учнів медіаграмотності як важливої складової життєвих компетентностей сучасної людини. Саме медійні засоби мають сьогодні величезний вплив на розвиток особистості дитини нового покоління, зокрема і формування її моральної культури та ціннісних орієнтацій. Особливо це актуально для нового покоління «цифрових» дітей (поколінь Z та Альфа). Об’єктом нашого прикладного дослідження був процес морального виховання учнів початкової школи у сучасних умовах, а предметом – педагогічні умови формування моральних цінностей молодших школярів засобами сучасних мас-медіа. Мета публікації полягає у цілісному аналізі результатів педагогічного експерименту щодо впливу мас-медіа на формування моральних цінностей дітей молодшого шкільного віку та впровадження їх контенту в освітній процес початкової школи. У процесі дослідження, крім теоретичного аналізу досліджуваної проблеми, було реалізовано три види педагогічного експерименту. У ході діагностичної роботи на констатувальному етапі експерименту було з’ясовано вплив засобів мас-медіа на дітей та їх моральні цінності. На формувальному етапі апробовано авторські педагогічні умови формування моральних цінностей молодших школярів засобами сучасних мас-медіа. Зокрема, у освітньому процесі були використані спеціально дібрані засоби мас-медіа та їх контент, які забезпечили цілеспрямоване виховання у молодших школярів моральних цінностей. У процесі навчання і виховання проводилося обговорення з учнями різних мас-медіа на вплив культурний розвиток дітей; було організовано просвітницьку роботу з формування їх медіаграмотності. Контрольний зріз показав позитивну динаміку змін досліджуваної якості у молодших школярів, що дає нам підстави стверджувати: врахування та коригування впливу мас-медіа на формування моральних цінностей підростаючого покоління є обов’язковим у роботі вчителя.