СВІТОВІ ТЕНДЕНЦІЇ ТА НАПРЯМИ РОЗВИТКУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ (Педагогічна освіта: теорія і практика, 2021)
Статтю присвячено проблемі аналізу світових тенденцій та напрямів розвитку дошкільної освіти в світі та Україні. Автором здійснено аналіз сучасних міжнародних моніторингових досліджень щодо якості дошкільної освіти; проаналізовано сучасний стан проблеми розвитку дошкільної освіти через призму міжнародних та українських реалій; окреслено тенденції та визначено напрями розвитку дошкільної освіти; акцентовано увагу на суголосності світових та українських тенденцій, надано їм характеристику. Визначено ключові тенденції: розвиток дошкільної освіти в світі є наявність розгалуженої мережі закладів дошкільної освіти; розроблення на законодавчому рівні механізмів, що регулюватимуть процеси розбудови мережі закладів дошкільної освіти; реалізація в освітньому процесі закладу дошкільної освіти компетентнісного, особистісно-орієнтованого, діяльнісного, інклюзивного підходу; оновлення нормативно-правової бази та змістовнометодичного забезпечення ЗДО; оновлення програмово-методичного та змістовно-технологічного забезпечення дошкільної освіти; розроблення змістовно-технологічного забезпечення є питання дистанційного та змішаного навчання у закладах дошкільної освіти; впровадження у заклади дошкільної освіти культури демократії; оцінювання якості дошкільної освіти; розроблення системи відбору кваліфікованих педагогічних кадрів для роботи з дітьми дошкільного віку та створення умов для підвищення кваліфікації педагогів; створення у закладах дошкільної освіти інклюзивного середовища; створення незалежної служби сертифікації та атестаційної кваліфікації педагогів; потребують оновлення механізми самоосвіти педагогів у перебігу різних форм неформальної освіти та розроблення системи стимулів педагогів. Перспективним вважаємо питання розроблення дорожньої карти імплементації тенденцій розвитку дошкільної освіти в систему освіти України та проведення моніторингу ефективності її впровадження.