«САДИ ДЕ ВІТТЕ» ЯК ОБ’ЄКТ ПРИРОДОЦЕНТРИЧНОГО ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА КАМ'ЯНЦЯ-ПОДІЛЬСЬКОГО (Педагогічна освіта: теорія і практика, 2021)
У статті висвітлюються переваги проведення ревіталізації «Садів де Вітте» – втраченої пам’ятки садово-паркового мистецтва Кам’янця-Подільського другої половини ХVIII ст., яка знаходилась в південно-східній частині долини річки Смотрич. Головною метою ревіталізації якої є формування на її теренах рекреаційно-освітнього осередку, що може спричинити пожвавлення в екскурсійній, навчальній, дослідницькій діяльності кам’янчан, студентів та гостей міста. Актуальність теми полягає в популяризації унікального розташування історичного об’єкту, що підсилить зацікавлення у використанні його в освітніх цілях як у плані загального екологічного виховання, так і для проведення природознавчих чи історико-культурологічних семінарів для відповідних галузей вищої освіти. Одним із основоположних етапів розвитку проєкту є історикокомпозиційне дослідження території пам’ятки, адже такі дослідження ляжуть в основу не лише композиційного рішення, але також знадобляться для виготовлення і визначення місця розташування інформаційних носіїв. У результаті дослідження сформульовано основні цілі, що мають досягатися за допомогою ревіталізації зазначеного об’єктусадово-паркового мистецтва та освітні переваги від реалізації такого проєкту. Авторами виділено ключові види робіт (етапи) в досягненні поставлених цілей. У висновковій частині наголошено на специфіці розташування пам’ятки садовопаркового мистецтва, що робить її унікальною для використання в освітніх цілях і формування незвиклого освітнього середовища, сприятливого для пробудження зацікавленості через об’єктне вивчення. Крім цього, ревіталізація терену втраченої пам’ятки з метою облаштування рекреаційно-освітнього осередку може стати поштовхом до покращення благоустрою каньйону загалом.