РОЗВИТОК СУБ՚ЄКТНОСТІ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Бахмат, Наталія Валеріївна (Педагогічна освіта: теорія і практика, 2020)
На основі аналізу наукових підходів до визначення сутності та специфіки прояву професіи ної суб’єктності маи бутнього вчителя початкової школи обґрунтовано систему її розвитку в умовах закладу вищої освіти. Актуальність досліджуваної проблеми визначено значимою, оскільки сучаснии педагог має бути активним, відповідальним, здатним до самоідентифікації власного розвитку, вибору індивідуальної траєкторії розвитку в освітньому просторі вишу. Здіи снено аналіз понять «суб’єктність» і «професіи на суб’єктність маи бутнього вчителя початкової школи», за результатами якого визначено підґрунтя суб’єктного та діяльнісного підходів у розумінні смислу і змісту дефініціи і визначення суб’єкта, якии є інтегратором різноманітних видів діяльності особистості, включаючи навчальну, професіи ну, соціальну и інші. Ознаками моделювання професіи ної суб’єктності маи бутнього вчителя початкової школи в освітньому процесі закладу вищої освіти визначено: виразну та детальну постановку мети; розробку відповідного змісту; досягнення запланованих результатів; гарантований мінімальний рівень навчання, який відповідає освітнім стандартам; наявність зворотного зв’язку; рефлексивність тощо. Однією з технологій розвитку досліджуваної інтегрованої якості обрано технологію моделювання педагогічних ситуацій, яка передбачає розгляд конфліктних ситуацій з реальної дійсності, зокрема у період педагогічних практик і моделювання ситуаційних завдань на практичних заняттях. Основними компонентами розвитку професійної суб’єктності майбутнього вчителя початкової школи у процесі моделювання педагогічних ситуацій виокремлено: мотиваційний, когнітивний і процесуальний, які реалізуються у процесі оволодіння ними психолого-педагогічних і професійно орієнтованих дисциплін і проходження педагогічної (виробничої) практики у закладах загальної середньої освіти на основі комплексного підходу.