ІННОВАЦІЙНА КУЛЬТУРА МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ: ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ - Григорович, Ольга; Пахальчук, Наталя (Педагогічна освіта: теорія і практика, 2019)
У статті порушується проблема підготовки майбутнього вчителя початкової школи до інноваційної діяльності. Особлива увага акцентується на необхідності проектування моделі формування інноваційної культури майбутніх педагогів. У статті обґрунтовано залежність інноваційної культури майбутнього вчителя початкової школи від його інноваційної діяльності. Феномен інноваційної діяльності розглянуто з позиції цілісності, масштабності, глобальності. Доведено, що інноваційна діяльність повинна володіти перманентністю, безперервністю оновлень і трансформацій. Педагогічна майстерність розглядається як важлива ознака інноваційної культури вчителя початкової школи. Початкова школа – основа формування громадянина, тому система професійної підготовки майбутнього вчителя має бути спрямована на формування його інноваційної культури, готовності і здатності брати участь в інноваціях, сприяти їм, не протидіяти реалізації нововведення з прогнозованим позитивним ефектом. Інноваційна культура майбутнього вчителя початкової школи розглядається як стратегічний ресурс нового століття, що відображає ціннісну орієнтацію людини, закріплену в мотивах, знаннях, уміннях і навичках, а також в образі і нормах поведінки.