ВНЕСОК М. ДИЛЕЦЬКОГО У РОЗВИТОК УКРАЇНСЬКОГО МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА XVII СТОЛІТТЯ - Яропуд, Зіновій (Педагогічна освіта: теорія і практика, 2019)
У статті висвітлюється творча діяльність музичного теоретика, педагога, хорового диригента, композитора М. Дилецького, життєтворчість якого є месійною для української музики кінця XVII і початку XVIII століть. Він заклав фундамент нової композиторської школи у Східній Європі, створив теоретичний трактат, у якому обґрунтував композиційні, педагогічні, естетичні і риторичні засади нового партесного стилю – працю, що була основним посібником для навчання кількох поколінь музикантів на східнослов'янських землях.