СУТНІСТЬ ПСИХОМОТОРНИХ ЗДІБНОСТЕЙ ОСОБИСТОСТІ ТА ЇХ РОЛЬ У МУЗИЧНОМУ ІНСТРУМЕНТАЛЬНОМУ ВИКОНАВСТВІ - Савлук, Ірина (Педагогічна освіта: теорія і практика, 2018)
У статті висвітлюються питання, пов’язані з рухово-моторним аспектом музичного інструментального виконавства, визначаються дефініції таких понять, як психомоторика, ідеомоторика, психомоторні здібності. Розглядається ідеомоторний процес та його важливі структурні елементи, такі як уявлення, відтворення, дія. На основі вивчення наукових першоджерел та наявної музично-виконавської практики здійснено аналіз сутності моторних дій, рухів, сходинок їх програмування, ієрархії та поліфункціональності побудови, регуляції, а також двоколової схеми їх керування. Звертається увага на змістовне наповнення та ідейну орієнтованість основних напрямів у теорії піанізму.