ОСНОВНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ МУЗИЧНО-ПРОСВІТНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ: ІСТОРІЯ ТА СЬОГОДЕННЯ - Кузнецова, Ольга (Педагогічна освіта: теорія і практика, 2018)
У статті розкрито сутність та зміст основних тенденцій розвитку музично-просвітницької діяльності в Україні в історичному аспекті і з позиції сучасного розвивального процесу. Виокремлено основні тенденції становлення вчителя як музичного просвітника, які виходять із того, що особистість виявляє безпосередність свого буття в плані “Я-концепції” й супроводжується актами духовної активності. З цієї позиції проаналізовано праці М. Драгоманова, О. Духновича, І. Зязюна, Г. Сковороди, П. Юркевича та ін. Розкрито розроблені музикантами-просвітителями положення про першорядне значення хорового виконавства, про зв’язок і координацію всіх музично-театральних і спеціальних дисциплін, необхідних у вивченні музичного мистецтва. Визначено, що опора на народнопісенну культуру є тією основою, на якій доцільно будувати і розвивати демократичну систему музично-естетичного виховання школярів.