ПРОБЛЕМА ФОРМУВАННЯ ЗДОРОВ’ЯЗБЕРЕЖУВАЛЬНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ - Мондич, Оксана Валентинівна (Педагогічна освіта: теорія і практика, 2020)
У статті розкрито важливість підтримання та збереження здоров’я майбутнього покоління школярів та санітарно-гігієнічного виховання дітей. Висвітлені питання загострення цієї проблеми в останні роки в зв’язку з чинниками, що погіршують здоров’я маи бутнього покоління через впровадження технічних досягнень, засобів інформаційних технологіи, малорухливий спосіб життя, перевтоми школярів, поширеннями шкідливих звичок у молодіжному середовищі. Виявлено, що майбутні вчителі початкової школи - це головні провідники знань зі здорового способу життя до шкільної молоді. Підкреслена важливість впровадження компетентнісного підходу в зміст державного стандарту початкової освіти та орієнтація навчальних програм на формування в молодших школярів ключових компетентностей, до яких належить і здоров’язберігаюча. Навчання здоровому способу життя молодших учнів здійснює вчитель початкової школи, тож необхідно вдосконалювати шляхи формування їхньої здоров’язберігаючої компетентності. Проведено аналіз праць науковців із професійної компетентності педагогів, з питання «здоров’язберігаючої компетентності», актуальності здоров’язберігаючого виховання. Розглянуто поняття «здоров’язберігаюча компетентність», її складові та основні шляхи її формування в майбутніх учителів початкової школи в процесі їхньої фахової підготовки. Виявлено необхідність розроблення методичної системи формування здоров’язберігаючої компетентності з дотриманням загальнодидактичних принципів навчання та взаємозв’язків освітньо- професійної програми підготовки майбутнього вчителя початкової школи та Державного стандарту зі змістом освітнього процесу ЗСО. Охарактеризована структура здоров’язберігаючої компетентності майбутнього вчителя початкової школи, яка розділена на три компонента: когнітивний, мотиваційний і діяльнісний. Висвітлено шляхи формування здоров’язберігаючої компетентності майбутніх учителів початкової школи в процесі їхньої фахової підготовки. З’ясовано, що формування здоров’язберігаючої компетентності студентів – майбутніх учителів початкової школи - включає зміст дисциплін професійної науково-предметної підготовки, професійно-педагогічної підготовки, природничо-наукової підготовки, спецкурсів за вибором ЗВО і студентів.