ФОРМУВАННЯ МОВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ УЧНІВ ПІД ЧАС ВИВЧЕННЯ ТЕКСТУ НА ОСНОВІ ФУНКЦІОНАЛЬНО-СТИЛІСТИЧНОГО ПІДХОДУ - Третяк, Наталія (Педагогічна освіта: теорія і практика, 2019)
У статті проаналізовано використання тексту на уроках української мови як засобу формування мовної компетентності учнів; описано методику словникової роботи; наведено конкретні приклади застосування текстів із навчальною метою. Подано напрями реалізації функціонально-стилістичного підходу до вивчення слова, збагачення словника молодших школярів стилістично диференційованою лексикою; визначено основні напрями роботи щодо формування в молодших школярів мовленнєвої компетентності; описано завдання вчителя щодо розвитку мовлення учнів, збагачення його образними словами, фразеологізмами тощо; проаналізовано складові проблеми розвитку мовлення молодших школярів.