ОБДАРОВАНІ ДІТИ: ВИЯВЛЕННЯ, НАВЧАННЯ, РОЗВИТОК - Мозгальова, Наталія; Герасимова, Ірина (Педагогічна освіта: теорія і практика, 2019)
У статті представлено погляди науковців на проблему виявлення, навчання і розвитку обдарованих дітей. З’ясовано, що найчастіше обдарованістю називають своєрідне поєднання здібностей, яке забезпечує людині можливість успішного виконання будь-якої діяльності. Розглянуто види обдарованості: вроджена – ґрунтується на природних здібностях, набута – проявляється у дорослому віці в певній галузі мистецтва чи науки, спеціальна – обдарованість в одній сфері діяльності, загальна – основою розвитку спеціальних здібностей. Виявлено особливості музичної обдарованості, що полягає в наявності музикальності, яка виражається в особливій сприйнятливості дитини до звучання музики. Музична обдарованість відображає рівень розвитку музичних здібностей, що визначає діапазон діяльностей, у яких дитина може досягти успіхів.